Pages

BATUK

Apabila anda batuk yang teruk jangan sekali-kali memakan buah anggur kerana batuknya akan menjadi semakin parah. Begitu juga dengan buah mempelam/mangga atau timun yang boleh menyebabkan batuk berterusan. Walaupun buah-buahan ini termasuk dalam kelompok sejuk tetapi ia tidak mengurangi masalah batuk. Getah anggur pula sangat baik untuk batuk disamping pengambilannya disinergikan dengan biji selasih, kurma merah, halwa kundur dan lain-lain lagi.

Batuk dapat dilegakan dengan madu yang dicampur halia merah (bukan halia bara). Ini terdapat dalam produk MADUlIA tetapi jika pengambilan herba ini tidak berapa efektif, ia perlu diambil dengan perahan limau/jeruk (ind) nipis bersamanya. Perahkan searuh limau kedalam satu senduk MADULIA dan minum terus (jangan campur air) selepas beberapa minit barulah minum air jika mahu.

Pengambilan MADULIA ini sebenarnya diambil sedikit-sedikit tetapi kerap dilakukan mungkin lebih dari 10 kali sehari (1/3 sudu makan/setiap kali pengambilan) Kerap dengan sedikit-sedikit lebih baik dari banyak sekali gus, itulah kaedah perawatan batuk. InsyaAllah...


Dipetik dari JAWI medicinal herbs 3
Ke Arah Merealisasikan Perubatan Jawi
muka surat 38